PXL Esports gekwalificeerd voor België in belangrijke competitie

Chelsy Vanlerberghe-15 april 2024 om 15:47

PXL Esports heeft zich opnieuw bewezen als referentie in de wereld van esports door zowel het Valorant- als het League of Legends-team te kwalificeren als de officiële vertegenwoordigers van België in de prestigieuze Amazon University Esports Masters (AUEM) competitie. Het is het tweede jaar op rij dat PXL Esports zich als favoriet en winnaar binnen Valorant kroont, terwijl het League of Legends-team voor het eerst een volledig Vlaams roster afvaardigt naar de AUEM.


Met een aantrekkelijke prijzenpot van €5.500 in het vooruitzicht, staan de teams van PXL Esports te popelen om hun krachten te meten op het Europese podium. Na een teleurstellend seizoen vorig jaar is de focus nu scherp gericht op het heroveren van de Europese glorie. Het Valorant-team van PXL Esports heeft al drie keer de prestigieuze Red Bull Campus Clutch gewonnen en staat nu klaar om de strijd aan te gaan met topconcurrenten uit heel Europa tijdens de AUEM. Het League of Legends-team, bestaande uit studenten van Hogeschool PXL, zal voor het eerst deelnemen aan de AUEM, vastbesloten om hun stempel te drukken op het Europese toneel.

Alexander Dumon, Esports coördinator bij Hogeschool PXL, benadrukt de inzet van de hogeschool voor de opkomende wereld van collegiale esports. Hij biedt professionele ondersteuning aan studenten die interesse hebben in gaming en esports, en is trots op de recente successen van PXL Esports. Dumon zegt: "Studenten kunnen bij mij terecht voor alles wat met gaming/esports te maken heeft. Samen bekijken we hoe Hogeschool PXL hen kan helpen binnen de esports industrie. Ik ben enorm trots op onze recente prestaties en kijk ernaar uit om op Europees niveau te schitteren met onze eigen studenten deze keer!"

PXL Esports belichaamt niet alleen de competitieve geest van de hogeschool, maar ook de groeiende esports-scene binnen België. Met verschillende universiteiten en hogescholen die de opkomst van esports omarmen, blijft PXL Esports een pionier in het bieden van onderwijs en ondersteuning aan studenten die hun passie voor esports willen volgen.

UAntwerpen en VUB bieden transparantie over samenwerking Israël

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2024 om 13:44

Zowel de Universiteit Antwerpen als de Vrije Universiteit Brussel hebben een lijst vrijgegeven van al hun samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. Beide benadrukken dat de universiteit als instelling geen officieel standpunt inneemt, maar onderstrepen wel het belang van transparantie en verantwoordelijkheid.

Sinds maandagochtend bezetten studenten gebouwen van zowel de VUB als de UAntwerpen uit protest. De eisen van de demonstranten, waaronder ook docenten, omvatten het verbreken van banden met Israëlische samenwerkingen en het aandringen op transparantie van de universiteiten.

Aan die laatste eis geven zowel VUB als UAntwerpen nu gehoor. Beide instellingen hebben een lijst gepubliceerd waarop al hun samenwerkingen met Israëlische partners staan vermeld.

De VUB onderzoekt momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten waarbij Israëlische partners betrokken zijn. Ze hebben al besloten uit één project te stappen na een grondige screening, twee andere lopen binnenkort af.

Bij de VUB worden momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten met Israëlische partners onderzocht. Na grondige screening heeft de universiteit besloten om zich terug te trekken uit één project, terwijl twee andere projecten binnenkort aflopen. Hoewel geen van deze projecten militaire doeleinden heeft, worden ze zorgvuldig geëvalueerd op ethische gronden. De VUB wacht momenteel op advies over vier andere projecten, en zal bij een negatief advies actie ondernemen. De universiteit benadrukt ook de complexiteit van het stopzetten van lopende samenwerkingen, waarbij elk besluit onderhandelingen met de Europese Commissie vereist.. De VUB laat ooknog weten dat het beleid ten opzichte van Israël is aangescherpt vanwege de oorlog in Gaza.

VUB: De volledige lijst vind je hier terug.

Aan de andere kant deelt de Universiteit Antwerpen ook openlijk haar lijst van samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. De rector benadrukt dat een een ethische Commissie Misuse, Human Rights & Security nagaat projecten beoordeelt op mogelijke schendingen van mensenrechten en democratie.

"Als universiteit nemen we geen standpunt in, maar als leden van de universiteit zijn we niet neutraal, en de universiteit verwacht dat ook niet, integendeel. Docenten kunnen in colleges en debatten eigen standpunten verkondigen en verdedigen, steeds binnen academische standaarden. Studenten en medewerkers mogen hun verontwaardiging uiten, zoals nu het geval is aan universiteiten overal in de wereld, steeds op vreedzame wijze", klinkt het.

UAntwerpen: De volledige lijst vind je hier terug.

Let's Vote Festival van HOGENT helpt studenten stemmen

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 09:27

Op 9 juni vinden de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Voor heel wat studenten is het de eerste keer dat ze hun stem mogen laten horen. Daarom gidst het departement Sociaal-Agogisch Werk van HOGENT hen met het Let’s Vote Festival door het doolhof van politiek en verkiezingen.

Het Let's Vote Festival vindt nog tot 31 mei plaats in gebouw T (gelijkvloers) op campus Schoonmeersen en omvat heel wat informatie over het hoe, wat en waarom van verkiezingen, de uitgebreide programma’s van de verschillende partijen en vragen en stellingen over de verkiezingen en over maatschappelijke uitdagingen. Er staan ook vier stemhokjes, waardoor de studenten het stemproces zelf kunnen ervaren zodat ze op 9 juni met vaste hand het stemhokje instappen.

Het Let’s Vote Festival is een initiatief van het departement Sociaal-Agogisch Werk, Living Lab Schoonmeersen en studentenraad Revolte, in samenwerking met externe organisaties De Ambrassade, Bataljong en Burgerplicht. Experten van die organisaties organiseren op verschillende momenten interactieve sessies.

Ontdek meer